Loading

wait a moment

Ukinuto plaćanje administrativne pristojbe regulatorskih usluga

Prethodnih godina svi su financijaši i brokeri bili dužni plaćati pristojbe ukoliko su koristili regulatorove usluge. Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (u nastavku Hanfa) je izglasalo pravilnik o vrsti i visini naknada za iduću godinu koje je financijska zajednica dužna plaćati ukoliko koristi navedene usluge.

Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo financija, tijekom ove godine, pa sve do 19. prosinca, na prethodnoj se naknadi u državni proračun naplatilo 401.843 kune. Predstavnici Hanfe tvrde kako su odlučili ukinuti administrativne pristojbe jer žele rasteretiti administrativne procese i operativne troškove sudionika na financijskom tržištu, a time se nadaju da će to dodatno olakšati sveukupno poslovanje.

Hanfa je agencija koja većinski dio svojih prihoda ostvaruje putem naknade za nadzor, za koju je osnovica vrijednost imovine ili prihoda subjekata nadzora, a što ovisi o kretanjima na financijskim tržištima te je riječ o varijablama koje nije moguće precizno predvidjeti, tvrdi regulator. To je razlog zbog kojeg Hanfa konstantno motri i analizira ostvarene prihode, te na temelju tih podataka u drugom dijelu godine donosi odluku o mogućem oslobađanju subjekata nadzora od plaćanja naknada ili dijela naknada. Iz Hanfe također tvrde kako su tokom ove godine oslobodili sudionike poslovnog sektora od plaćanja naknada u iznosu od 4,7 milijuna kuna.

Dakako, u okviru ostalih prihoda od državnih pristojbi, ova se odluka čini neznatnom budući da se radi o malom iznosu. Međutim, svi financijaši, a posebice brokeri pozdravljaju ovu odluku.

Ova nam priča dolazi u okviru svojevrsne krize na domaćoj burzi, kada je Hanfa potvrdila predstavku Udruge manjinskih dioničara Agrokora vezano uz mišljenje je li nastala obveza preuzimanja od strane Knighthead fonda.

Manjinski dioničari tvrde da bez usvojene nagodbe od strane vjerovnika, a odobrene od strane suda u tijeku osporavanja jamstva, izvanredni povjerenik ističe jednu skupinu. Ta skupina u ovom slučaju su manjinski dioničari, koji prema njihovim riječima u toj situaciji gube sve, te drže da je „model zasnovan na ništavnim jamstvima podloga za otimanje preko četiri milijarde kuna od 15 tisuća građana od strane Knightheada. Udruga manjinskih dioničara, naime, smatra da je nizom ugovornih odredbi kod potpisivanja roll-up kredita nekolicina aktera stekla praktično potpunu upravljačku kontrolu nad Agrokorom, ali i njegovim ovisnim društvima pri čemu su posebice prozivali Knighthead te Alix Partners.

Predstavnici Hanfe i dalje tvrde kako u svom radu djeluju profesionalno i neovisno, te da se u slučaju rješenja i poduzimanja eventualnih mjera vode člankom 8. stavcima 3. i 4. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. S obzirom da je odluka o obustavi trgovanja Zagrebačke burze na snazi “do objave javnosti informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika u ovom trenutku nema potrebe za donošenjem dodatne odluke Hanfe, napominju iz Hanfe.