Loading

wait a moment

Sve što ste željeli znati o kriptovalutama

Bilo da kupujem online ili koristim neki kod u online kasinu, često se spominju kriptovalute. Ako i vas zanima nešto više o kriptovalutama i kako s njima zaraditi, nastavite čitati.

Opće informacije o kriptovalutama

Kriptovalute predstavljaju digitalne valute i one funkcioniraju na način da koriste kriptografiju za sve transakcije koje se obavljaju. Razlika između klasičnih valuta se očituje u tome što je ovdje riječ o decentraliziranom sustavu koji upravlja transakcijama.

Kod klasičnih valuta postoji centralizirani sustav koji upravlja novcem, primjerice banka. Kod kriptovaluta se koristi posebni sustav, tzv. blockchain koji zapravo predstavlja bazu svih transakcija.

Čuvanje kriptovaluta

Za čuvanje kriptovaluta potrebno vam je isto što i za čuvanje klasičnih valuta, a to je novčanik (engl. wallet). Razlika je u tome što je ovdje riječ o digitalnom novačaniku koji komunicira s blockchainom te čuva javne i privatne ključeve koji se koriste za sigurno obavljanje transakcija, tj. slanje ili primanje kriptovaluta. Još jedna od razlika između klasičnih novčanika je u tome što ovi digitalni novčanici zapravo ne spremaju kriptovalutu koju posjedujete, već zapravo samo služe kako bi otvorili blok u kojem su kriptovalute spremljene na blockchainu.

Postoji više vrsta digitalnih novčanika, no mogu se podijeliti u dvije glavne skupine:

  • Hot wallet – novčanici koji imaju stalni pristup internetu pa su nešto manje sigurni
  • Cold wallet – novčanici koji nemaju stalni pristup internetu, već se privatni ključ korisnika čuva na nekom mediju (npr. USB sticku) te se povezuje na internet samo kada je potrebno obaviti neku transakciju; smatraju se sigurnijom opcijom

Bitcoin kao kralj među kriptovalutama

Danas na tržištu postoje brojne kriptovalute. Najpopularnija, a time i trenutno najvrednija kriptovaluta je svakako Bitcoin. Nju je stvorio Satoshi Nakamoto i do dana današnjeg se ne zna krije li se iza tog pseudonima jedna ili više osoba. Satoshi Nakamoto je tako 2008. godine objavio dokument pod nazivom Bitcoin : A Peer-to-Peer Electronic Cash System u kojem je objasnio način na koji je zamislio funkcioniranje kriptovaluta.

Dokument je izazvao veliku pažnju javnosti, ali u početku je Bitcoin vrijedio vrlo malo, tek nekoliko centi. No, sve većim zanimanjem korisnika diljem svijeta, njegova vrijednost je počela naglo rasti. Od tih nekoliko centi, Bitcoin je kroz nekoliko godina dostigao vrijednost od nekoliko desetaka tisuća američkih dolara. Svi oni koji su na vrijeme prepoznali potencijal kriptovaluta i koji su za relativno male iznose kupili više Bitcoina su u vrlo kratko vrijeme postali vrlo bogati.

Burze kriptovaluta

Osim Bitcoina, danas postoji veliki broj i drugih kriptovaluta, a kao vrlo popularne se izdvajaju Ethereum, Litecoin, Cardano i drugi. Njihova vrijednost je još uvijek dosta niska, a njima možete trgovati putem raznih burzi kriptovaluta.

Kao što je navedeno u uvodu, kriptovalute su jedan od načina na koji možete zaraditi novac. Ako vjerujete u neku kriptovalutu, sada je možete kupiti jer, tko zna, možda baš ta kriptovaluta za koju godinu pretekne Bitcoin po svojoj vrijednosti.