Loading

wait a moment

Što 2018. godina može značiti za investicijske fondove?

Indeks FTSE 100 najvećih britanskih burzovnih tvrtki imao je najuspješniju godinu od 2009. godine, sa skokom od 6.137 početkom godine je dosegnuo gotovo 7.000 ovog tjedna. S&P 500 na Wall Streetu ostvario je rekordne rezultate, s britanskim ulagačima koji su stekli još više u funtama zbog pada valute. To je značilo da su neki od najvećih fondova popularnih kod malih investitora – poput M&G-a – 6,3 milijarde funta ostvarili gotovo 40% više dobiti u protekloj godini.

Međutim, ne mogu svi biti pobjednici. Najveći pojedinačni fond u Velikoj Britaniji, Standard Life’s Global Absolute Return Strategies, uspio je izgubiti novac u razdoblju kada su gotovo svi zaradili. Fond je smanjen za 3,3% u proteklih 12 mjeseci, u usporedbi s 17% dobitkom od strane fondova Velikoj Britanije za praćenje indeksa u istom razdoblju.

Voditelj fondova, poznati Neil Woodford također je imao lošu godinu, što je samo 2,7 posto u posljednjih 12 mjeseci za investitore u svom popularnom fondu od 9,2 milijardi funti.

Nagrada za najbolju izvedbu bilo kojeg fonda u Velikoj Britaniji odlazi slabo poznatom JFM Gold fondu, koji je investitorima vratio 128% u protekloj godini. Nažalost, to je samo minus od 20 milijuna funti, pa smo umjesto toga pogledali velike fondove. M&G Global je ostvario najbolje rezultate, povećavši se za 39,4%, dok je fond fondova veći od 28,2%.

Milijarder i podupiratelj brexita, te menadžer investicijskog fonda Crispin Odey, navodno je zaradio milijune zahvaljujući referendumu, ali ulagači koji uložili novac i njegov Adey Absolute Return fond nikako neće biti zadovoljni. To je bio drugi najneuspješniji fond ove godine, te je izgubio 15,7% i potonuo na samo dno gdje mu je društvo pravio najgori fond godine – Argonaut Partners.

Predviđanja investicijskih banaka kao što su Goldman Sachs, JP Morgan i Barclays Capital samo su tek nešto bolja od gatanja, te ako se slijepo držite njihovih „vrućih dojava“ gotovo ćete sigurno izgubiti novac.

Ulagači koji su prosječno kupili i prodali preporuku investicijskih banaka u roku od 30 dana ostvarili su dobit od samo 0,8%. Ako ih održavaju 90 dana, prešli su na gubitak od 1,48%, dok je više od godinu dana prosječni gubitak od kupnje preporuke investicijskih banaka iznosio 4,79%.

“Otkrili smo da, ako stavite novac koji biste uložili u 3% višemjesečni bankovni račun, vaši prinosi bi općenito bili viši”, kaže tvrtka Intertrader koja se bavi istraživanjima rastom fondova, te koja je stvorila Gurudexov indeks koji analizira investicijske banke.

Tvrtka tvrdi da rezultati služe kao podsjetnik na riječi Warren Buffettovih savjeta o vrijednosti prognostičara tržišta dionica: “Već smo dugo osjećali da je jedina vrijednost predviđanja dionica leži u tome da bi se sudionici dobro izgledali. Čak i sada, vjerujem da su kratkoročne prognoze na tržištu otrov i treba ih držati zaključano na sigurnom mjestu, daleko od djece i od odraslih koji se ponašaju na tržištu kao djeca.”